Zagrebački muftija pita Kolindu Grabar-Kitarović: Zašto bi muslimani u Hrvatskoj bili u strahu?

  13 Septembar 2018

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u intervjuu za austrijski Kleine Zeitung kazala, između ostalog, da muslimani u Hrvatskoj žive u strahu zbog, kako je navela, pojedinaca koji pod lažnim razlozima dolaze u Hrvatsku kako bi agitirali radikalne ideje. Na njene izjave je reagovao zagrebački muftija Aziz Hasanović.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i zagrebački muftija Aziz Hasanović kazao je da je veoma iznenađen napisima u medijima o navodnoj izjavi predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o muslimanima u Hrvatskoj i odnosima koji vladaju u društvu.

Muftija je, imajući u vidu dosadašnju dobru saradnju, skrenuo pažnju na nekoliko ključnih činjenica.

“Islamska zajednica u Hrvatskoj je vjerska zajednica čije poslanje se temelji na principu naređivanja dobra i radu za opće dobro te odvraćanju od zla. U namjeri da učinimo što je moguće više dobra, sa svima sarađujemo na tom putu u dobroj vjeri. Tako da smo do sada uvijek imali uzornu saradnju i s Uredom predsjednika/ce, predsjednikom Sabora, predsjednikom Vlade, ministrima, raznim državnim službama, drugim vjerskim zajednicama i nevladinim sektorom uopće itd”, podsjetio je Hasanović.

On smatra da izjave kakve je izrekla Grabar-Kitarović ne doprinose razvoju povjerenja i sužavaju prostor za razvoj saradnje u budućnosti, bez obzira na to što će biti na štetu svih.

“Pitanje svih pitanja je zašto bi muslimani u Hrvatskoj, koji su je branili i stvarali sa svojim sugrađanima drugih vjeroispovijesti, trebali biti u strahu i trebaju li? Ako se bilo koji musliman u Hrvatskoj boji, onda se i ja moram bojati, a za to nema razloga i ja se ne bojim. Ljudi se dijele isključivo na dobre i loše, a ne na muslimane i ostale i ja vjerujem da predsjednica dijeli iste vrijednosti po tom pitanju”, istakao je Aziz Hasanović.

Misleći na migrante, zagrebački muftija je kazao da se narod nije umorio pomagati i nikada neće.

“Jednom kada se umorimo gubimo smisao svoga postojanja. Ovdje se prvenstveno misli na migrante kojima treba pomoć, ali i na sve ljude kojima je pomoć potrebna, a u Hrvatskoj je takvih sve više. Prije svega, svaki naš projekt je koordiniran s državnim službama, budući da smo dio tima za integraciju tražitelja azila. Samo ovog ljeta smo uspjeli osigurati 3.000 paketa za migrante, za 56 učenica i učenika kompletnu opremu za početak škole, svakodnevno ih obilazimo, 50 porodica skrbi o 50 najugroženijih kojima je pomoć stalno potrebna, svaku vjersku aktivnost organiziramo isključivo u našim džamijama kako se oni ne bi odvajali i osjećali zapostavljenima ili, ne daj Bože, da se getoiziraju”.

Zagrebački muftija je naglasio da se situacija u Evropi usložnjava i svaka izjava koja doprinosi isključivosti je danas, ističe, nažalost dobrodošla, jer potpaljuje strasti kakvih u Evropi nije nedostajalo, a koje su za neke u historiji bile pogubne.

“Imajući u vidu da do sada nismo imali nikakvih problema i uzimajući u obzir vrlo dobru saradnju, nadam se da je izjava pogrešno prenesena i nadamo se da će je demantirati”.

mojusk.ba

Prodaje se Kuća (1/1)

NAJNOVIJE VIJESTI

LEFTOR REKLAMA

WEB LINKOVI