MIGRANTI OKUPIRALI VELIKU KLADUŠU, GRAĐANI STRAŽARE

  27 Maj 2021

Sve je veći broj migranata koji posljednjih sedmica pristižu na područje Velike Kladuše, čime se komplikuje bezbjednosno i zdravstveno stanje na području ove općine, a zbog tog problema Općinsko vijeće Velika Kladuša zakazalo je vanrednu sjednicu koja će biti održana 9. juna ove godine.

Prema riječima Esada Šabanagića, lokalnog novinara i publiciste, u užem gradskom području primjetan je povećan broj migranata, a u okolini Velike Kladuše aktivirani su divlji kampovi u kojima borave. On ističe kako se radi o improvizovanim šatorskim naseljima koja niču u blizini granice s Hrvatskom i predstavljaju polazne tačke za migrante koji odlaze u “gejm”, odnosno pokušavaju ući u susjednu zemlju.
“Oni se smještaju i u napuštenim i devastiranim halama ‘Agrokomerca’, kojih je mnogo na ovom prostoru. Svakodnevno su prisutni u parkovima, na javnim površinama, prosto su okupirali uže gradsko područje i veći problemi su vjerovatno pred nama”, kaže Šabanagić.  Također, prema riječima mještana, oni često provaljuju u kuće ili vikendice u kojima niko ne boravi i tamo nalaze privremeni smještaj.
“Veliki je broj kuća koje su napuštene i vlasnici ne žive u njima. Migranti provaljuju u takve objekte, lože vatru i čine štetu. U nekoliko posljednjih mjeseci imali smo više slučajeva paljevine, a neke kuće su u potpunosti uništene”, kaže Mustafa Nurikić, mještanin naselja Polje, koje je na udaru migranata.

 

Mještani kažu kako o svim neželjenim pojavama redovno obavještavaju pripadnike policije USK i da se često događa da oni odgovornost prebacuju na Graničnu policiju, pa u brojnim slučajevima niko ni ne interveniše.

“Građani su zabrinuti za bezbjednost svoje imovine pa su česti slučajevi da formiraju straže i patrole koje obilaze i čuvaju napuštene kuće i objekte. Ukoliko bude napada na imovinu, plašim se da će građani uzvratiti i imaćemo problem”, kaže Admil Mulalić, predsjedavajući Općinskog vijeća Velika Kladuša. Također, primjetno je da je među migrantskom populacijom sve veći broj porodica s malom djecom, a najveći broj njih boravi u napuštenim kućama u okolini sela Bosanska Bojna, koje se nalazi uz samu hrvatsku granicu. Služba za poslove sa strancima je u proteklim mjesecima, uz podršku policije USK, provela nekoliko akcija i tom prilikom je značajan broj žena i djece te maloljetnika smješten u prihvatne centre “Sedra” i “Borići”, gdje borave migranti iz ranjivih populacija.
“Imamo pojavu da se značajan broj migranata iz prihvatnih centara ponovo vraća na ova mjesta jer vjerovatno žele biti u boljoj prilici za dalji odlazak ka zemljama Evropske unije”, kaže Mirsad Buzar, predstavnik Službe za poslove sa strancima BiH. Iako su vlasti USK ranije najavljivale da će do kraja maja biti raspušten prihvatni centar u Velikoj Kladuši, gdje sada boravi oko 800 migranata, već sada je izvjesno da do toga neće doći u skorijoj budućnosti jer je problem gdje ih izmjestiti. Prema procjenama policije USK, trenutno se na području ovog kantona nalazi oko 4.500 migranata, od čega je njih 2.100 smješteno u pet prihvatnih centara, dok su ostali bez smještaja.
cazin.ba

 

Prodaje se Kuća (1/1)

NAJNOVIJE VIJESTI

LEFTOR REKLAMA

WEB LINKOVI